In de pers

De Keulse misdrijven vergelijken met andere aanrandingen doet de slachtoffers onrecht aan

over mijGeachte mevrouw Othman,

Beste Zohra,

Ik was blij dat er eindelijk iemand van je partij, de PVDA, reageerde op de massa-aanrandingen in Keulen. Groen had dit al met niet mis te verstane taal gedaan bij monde van Meryem Almaci, sp.a-voorzitter John Crombez reageerde eveneens zeer afwijzend en duidelijk.

Zonder jullie was de linkerflank echter niet compleet en met grote belangstelling las ik dan ook jouw mening in De Morgen. Wat me helemaal verheugde, was dat je ook iets zinnigs zei, namelijk dit: ‘Daders van geweld tegen vrouwen moeten worden gestraft, los van wie ze zijn.’ Daarin ben ik het volmondig met je eens, maar jammer genoeg is dat ook het enige van je hele opiniestuk.

Je haalt een aantal voorbeelden aan van hoe vrouwen in Europa en ver daarbuiten misbruikt worden om zo aan te tonen dat de massa-aanrandingen in Keulen niet geculturaliseerd mogen worden. Ik denk niet dat er een weldenkende mens rondloopt die zal ontkennen of goedkeuren dat vrouwen wereldwijd het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Je haalt ook DSK en Bill Cosby aan. Zij moeten zich verdedigen voor een rechtbank en net dat toont aan dat verkrachting en aanranding in onze Westerse maatschappij niet getolereerd worden. Het is zeer jammer dat deze misdrijven nog steeds gepleegd worden, maar de reactie erop is de enige juiste.

In je opiniestuk dans je echter zeer onelegant rond de hete brij. Ten eerste gebeurden de aanrandingen in Keulen op een veel grotere schaal. Troepen moslims (van Noord-Afrikaanse of Syrische origine, dat doet eigenlijk niet ter zake) omsingelden vrouwen om hen te betasten, beroven en aan te randen. Gewoon voor hun plezier. Dat dit gebeurde tijdens de nacht van het jaar die eigenlijk een groot feest zou moeten zijn, maakt het alleen nog maar ranziger en dramatischer. In een beschaafde samenleving moeten vrouwen kunnen feesten zonder aangevallen te worden.

Zeker, ook niet-moslims misbruiken vrouwen en ook daartegen moeten we ons blijven verzetten. De strijd is nog lang niet gestreden, maar wij zijn daar wel al enkele tientallen jaren mee bezig. Als er mensen naar hier komen vanuit landen waar deze strijd niet gestreden is, moeten we als Westerse maatschappij erover waken dat we deze strijd niet helemaal opnieuw gaan moeten voeren.

De daders van de misdrijven in Keulen handelden vanuit een religieus geïnspireerd misprijzen voor de vrouw. Dit religieuze aspect vind je niet terug bij zaken zoals die van DSK. Voor een aantal moslims is een niet-gesluierde vrouw automatisch een prostituee, waar je met je handen mag aanzitten. Om deze manier van denken te rechtvaardigen wordt dan vaak met de Koran gezwaaid. Vrouwendag? Volgens een imam in Anderlecht is dit ‘een joodse uitvinding, die niet past bij de moslimcultuur en die enkel gevierd wordt door onwetenden en partijpolitici.’ Je kan zeggen dat dit slechts de mening is van maar één man, maar wat dan met de vele veroordelingen van vrouwen die in moslimlanden verkracht worden? Of met de interpretatie van de koran door bepaalde imams en wetenschappers die stellen dat vrouwen die geen moslim zijn verkracht mogen worden? Afshin Ellian, een Iraanse geleerde, schreef deze week nog dit: ‘De islam is in wezen een vrouwonvriendelijke religie.’ De daders van de Keulse massa-aanranding komen uit een cultuur die deze vrouwonvriendelijke religie als basis heeft. Al wie dit ontkent, is er mede verantwoordelijk voor dat dit fenomeen niet benoemd en dus ook niet bestreden kan worden.

Daarenboven, door de misdrijven in Keulen in de schaduw van andere aanrandingen te plaatsen, doe je de slachtoffers onrecht aan. Er is geen schaal van ‘ergte’, het is niet omdat het ene misdrijf nu aandacht krijgt, dat het andere minder erg zou zijn. Integendeel, het is erg dat directeurs kamermeisjes verkrachten en dat Koerdische meisjes als seksslavinnen worden verkocht. Kei-erg, zelfs. Maar mogen we nog verontwaardigd reageren als er op grote schaal vrouwen aangerand worden op amper 200 kilometer van onze voordeur? Mogen we nog zeggen dat we dat erg vinden voor die vrouwen en dat we zulk gedrag niet tolereren?

Kant-en-klare oplossingen heb ik niet in mijn mouw zitten, maar het is van primordiaal belang dat we als samenleving blijven vechten voor vrouwenrechten en de gelijkheid tussen man en vrouw. Zeker als er veel mensen naar Europa komen voor wie dit niet altijd in hun cultuur zit ingebakken. Als we niet durven zeggen dat sommige moslims hier een probleem mee hebben, zullen misdrijven zoals die in Keulen nog gepleegd worden. Dus, beste Zohra, het zou je sieren dat je, als moslima, mee zou roepen dat vrouwen de gelijke zijn van mannen. Dat mannen zich niet mogen beroepen op een boek van meer dan duizend jaar oud om vrouwen te onderdrukken en verkrachten.

Datum: 12/1/16

Bron: http://www.demorgen.be/opinie/de-keulse-misdrijven-vergelijken-met-andere-aanrandingen-doet-de-slachtoffers-onrecht-aan-b7de53fe/

Lees meer

‘Ik blijf dromen van een district zonder die verstikkende wolk’

 

img_0305Op 8 december 2015 verscheen in de Gazet van Antwerpen een artikel over mijn blog. Jammer genoeg stond het enkel in de papieren versie en niet op de website.

Bron: Gazet van Antwerpen, 08/12/2015

Opnieuw 50 000 euro voor De Roma

Als alles volgens plan verloopt, krijgt De Roma vandaag een subsidie van 50.000 euro. “Terecht”, zegt het Borgerhoutse gemeenteraadslid Lisa Geets (N-VA).

Het college beslist vandaag waarschijnlijk dat het cultureel centrum De Roma een nieuwe subsidie van 50.000 euro krijgt. Die is bedoeld om de renovatie en restauratie van de oude filmzaal verder te financieren.

 

En dat is zeer tot genoegen van gemeenteraadslid Lisa Geets (N-VA), die vlak bij de oude bioscoop in Borgerhout woont. “De Roma speelt een belangrijke rol in het leven van de Borgerhoutenaars. Ik woon vlak om de hoek en zie dat De Roma voor een belangrijke rol speelt in het district”, zegt Lisa Geets.

Perceptie tegen

Het gemeenteraadslid van de N-VA wil de perceptie dat haar partij tegen De Roma is, ontkrachten. “Dat is een beeld dat is ontstaan, maar niet helemaal strookt met de waarheid. Ook onze partij staat achter dit initiatief. Onder meer omdat er in De Roma tientallen vrijwilligers uit de buurt elkaar vinden. Wat er aan de Turnhoutsebaan gebeurt, is redelijk uniek in Antwerpen”, zegt Lisa Geets.

Datum: 02/10/15

Bron: http://m.gva.be/cnt/dmf20151001_01898318/she/wonen/interieur

Lees meer

Spoor Oost verdeelt Borgerhout

spoor oostDe evenementen op Spoor Oost trekken weinig volk, omdat het district er niet genoeg promotie voor maakt. Dat zegt gemeenteraadslid Lisa Geets van N-VA. Onterechte kritiek, vindt het districtsbestuur van Borgerhout, dat er naar eigen zeggen alles aan doet om van Spoor Oost een succes te maken.

Datum:  17/8/15

Bron: atv.be/nieuws/spoor-oost-verdeelt-borgerhout-16936

 

Een wit konijn?

 

In de grote N-VA-fractie in de gemeenteraad zit weinig talent. Eentje springt er bovenuit: Lisa Geets (foto). Zij is dertig en leerkracht. Bovendien is ze een vlotte prater. Lex Molenaar: ‘Zij is iemand die in de gemeenteraad dikwijls het woord voert. Ze heeft ambitie.’ Op termijn zou ze kunnen doorgroeien tot schepen.

 

 

Overigens: er loopt bij de N-VA ook nog ene Annick De Ridder rond, overgekomen van Open VLD. Zij maakt nu nul kans – wegens niet opgekomen in 2012 – maar aangezien de spoeling dun is, wordt er voor 2018 wellicht naar haar gekeken voor een schepenambt.

Datum: 22/05/14

Bron: www.standaard.be/cnt/dmf20140522_01115273

Lees meer

Jonge politici om goed in de gaten te houden

 

Tegen het einde van deze maand moet er duidelijkheid zijn over de invulling van de verkiesbare plaatsen op de Antwerpse kieslijsten. Interessant is welke jonge kandidaten de twee grote formaties - sp.a/CD&V en N-VA - bij deze verkiezingen willen lanceren. Want ook in het tijdperk na Janssens en De Wever moet de stad goed worden bestuurd.

 

 

Bij de N-VA valt het op dat de kandidaten onder 35 jaar in de top 15 van de lijst zonder uitzondering vrouwen zijn. De twee hoogst geplaatsten (de nummers vijf en acht) zijn van allochtone origine: Nabilla Ait Daoud heeft een broodjeszaak op het Zuid, Leyla Aydemir is auditor bij ING.

Verder noteren we ook UA-professor Fysica Joke Hadermann, lerares Lisa Geets en logistiek manager Anne Giveron. Stuk voor stuk dames die ooit een prominente rol kunnen gaan spelen in het stadsbestuur. De lijst van sp.a/CD&V is nog niet bekend, maar de beide partijen werken wel aan de toekomst. Per slot van rekening zal Patrick Janssens tegen de volgende verkiezingen in 2018 de zestig zijn gepasseerd.

Ook de schepenen Robert Voorhamme en Guy Lauwers hebben niet het eeuwige politieke leven. En hetzelfde geldt voor CD&V-boegbeeld Marc Van Peel.

Bij de sp.a treedt een groepje van vijf jongeren op de voorgrond. Met hun project ‘De beste stad’ geven Toon Wassenberg, Karim Bachar, Eva Mangelschots, Seppe De Blust en Catherine Van de Heyning aan dat ze voluit voor Antwerpen willen gaan. Ze doen dat onder het goedkeurend oog van de burgemeester. Staan hun namen genoteerd als begunstigden voor zijn politieke erfenis?

Ook CD&V heeft enkele interessante jonge kandidaten in petto. Caroline Bastiaens leerde de voorbije jaren de stiel als kabinetschef van Marc Van Peel. En de Antwerpse jongerenvoorzitter Sam Voeten opereert sterk en overtuigend in lokale debatten. Ze krijgen allebei een prominente plaats op de sp.a/CD&V-lijst. Namen dus om in de gaten te houden voor de toekomst.

Bij de overige partijen die in aanmerking komen om mee de stad te besturen, ligt de situatie anders. Groen heeft met Meyrem Almaci, Wouter Van Besien en Freya Piryns nu al een jonge ploeg. En bij Open Vld woedt het generatieconflict nog steeds in alle hevigheid, want de discussie over de beste plaatsen is nog niet beslecht. 

door Lex Moolenaar

Datum: 08/06/12

Bron: http://m.gva.be/cnt/dmf20151001_01898318/she/wonen/interieur

Lees meer